Pan Doktor Janusz Korczak

2019-01-09

Janusz Korczak, poznat još i kao Stari Doktor ili Gospon Doktor, bio je poljski liječnik, pedagog, pisac, društveni djelatnik...  

Bio je moderni pedagog te začetnik ideje o promicanju prava djeteta i potpune ravnopravnosti djece - svoja je stajališta i provodio u djela. U sirotištu kojim je ravnao je osnovao Dječji sud časti gdje su djeca sama odlučivala o slučajevima koja su prijavljivana. 

Za vrijeme tzv. "velike akcije", odnosno glavne faze eksterminacije stanovništva varšavskoga geta, ne želeći napustiti djecu i zaposlenike Doma za siročad, Korczak je još jednom odbio mogućnost bijega. Na dan deportacije iz geta poveo je povorku svojih štićenika na Umschlagplatz, odakle su kretali transporti za logore smrti. U povorci je koračalo oko 200 djece i desetak odgojitelja. 

Janusz Korczak poginuo je zajedno sa svojim štićenicima u nacističkom logoru smrti u Treblinki.


Još jedna potencijalna tema za simpozij - pogotovo za studente pedagogije. Čekamo vaše prijave s izlaganjem o Starom doktoru! 

Kratka biografija Starog doktora - tekst

Kratka biografija - video

Stvari koje nismo smjeli reći - interdisciplinarni simpozij
Sva prava zadržana 2018-2020
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti